donderdag 13 december 2012

Wereldcommunicatiedag


De 47ste Wereldcommunicatiedag in 2013 staat in het teken van de sociale netwerken en de nieuwe evangelisatie. Dat heeft de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen in Rome bekendgemaakt. Met de keuze van het thema wordt de aandacht gevestigd op het feit dat de moderne technologie een steeds belangrijker rol vervult bij de uitwisseling van menselijke ervaringen en kennis. De 47ste dag van de media in 2013 gaat ook na of er zo ook een bijdrage kan worden geleverd tot het christelijke geloof en de verspreiding daarvan. Volgens de pauselijke raad toont de opmars van de sociale media dat het niet enkel belangrijk is om het geloof te verkondigen. Ook voor de manier waarop dat gebeurt, moet de nodige aandacht bestaan. “Wij moeten aandacht hebben voor het belang en de grote populariteit van sociale netwerken, die de dialoog en interactieve vormen van communicatie en relaties bevorderen.”


De paus is nu actief op twitter onder de naam @pontifex (gewoon klikken en dan zie je wat ik bedoel). Mensen kunnen kennis nemen van zijn uitspraken en erop reageren Je ziet ook discussie ontstaan en natuurlijk zijn er ook negatieve en onfatsoenlijke reacties. Dat alles is de realiteit en het is goed dat de kerk het aan durft ook op internet nadrukkelijk aanwezig te zijn.

Het lijkt mij daarom goed om eens in een breder verband na te denken over het gebruik van internet / social media. De moderne communicatie middelen bieden veel mogelijkheden om een nieuw publiek te bereiken. Wij zijn misschien nog niet zo bekend met van alles rond internet en social media en staan zelfs nog aan het begin van zo'n traject maar dat mag ons niet verhinderen om er eens serieus over na te denken. We zijn op dit moment al bezig om ons te oriĆ«nteren op social media gebied, hebben nu een aantal websites actief en werken aan het opzetten van een intranet voor het ondersteunen van onze vrijwilligers door het verbeteren van de interne communicatie. Maar er is nog zoveel meer.

Hoe verder

Wie interesse heeft maar nog niet goed weet wat je met Facebook, Twitter, Blog, RSS-feed enzovoort kan doen die kunnen we altijd helpen met het opzoeken van goede informatie (bronnen op internet). Bij voldoende belangstelling kunnen we ook een informatie/discussie avond organiseren. Ook zijn er diverse deskundigen die binnen en buiten de katholieke kerk hulp kunnen bieden met het begeleiden van dergelijke trajecten.

We zouden kunnen starten met wat acties:
  • er over praten tijdens de nieuwjaars bijeenkomst
  • een groep mensen vormen die er aan gaat werken
  • een goed artikel in het kerkblad zodat iedereen weet wat het inhoud en waarom we dit van belang is
  • een discussie (op onze publieke blog of op het Sint  Lucas intranet de discussie Social Media)
  • een goede preek van alle pastores op 12 mei over het inzetten van social media communicatie middelen voor gemeenschapsopbouw, betrekken van jongeren bij de kerk enzovoort.
  • Het opnemen van internet / social media binnen het beleid en er dan ook actief aan werken.
Ik ben benieuw naar uw reactie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten